Americký komentátor: ODS, nebo ČSSD? Je to jedno, vládnou nám jiní

02.07.2012 09:16

Známý americký komentátor české politické scény Erik Best.

Praha /ROZHOVOR/ - Erik Best letos oslaví 50. narozeniny a dvacáté výročí svého pobytu v Česku.

„Praha je magicky krásná a navíc se tu střetává tolik vlivů, kultur, národností a názorových proudů, že je to vlastně svět v malém," říká břitký komentátor a blogger, který se svou českou manželkou v Praze vychovává čtyři děti. I kvůli nim by si přál, aby jeho analýzy byly méně temné, nicméně zatím říká: „Politici dělají všechno pro to, aby to bylo ještě horší, než to je."

Poslance Víta Bártu a Jaroslava Škárku soud shledal vinnými, ve vazební věznici dlí David Rath a Martina Kocourka vyšetřuje policie. Jsou to příznaky obratu k lepšímu?
Svým způsobem ano, protože to znamená, že jistá část justice chce něco změnit. Obávám se ale, že zároveň tu jsou lidé, kteří tuhle skupinu hodlají odstranit, protože mají strach. Teď navíc vědí, že mají cílit na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a žalobkyni Lenku Bradáčovou. Dokonce se rýsuje směr, kterým jejich odpůrci půjdou – budou tvrdit, že případ byl neprávem odebrán státním zástupcům ze středních Čech, a to na Zemanův příkaz. Vrací se tak vlastně spor mezi Vlastimilem Rampulou a Pavlem Zemanem. Problém je, že i když chcete justici očistit a nemáte důvěru v její určitý segment, musíte to dělat férově.

Pokračování ZDE

A co na to františko-lázeňský SUVERENIŤÁKK?

Zpochybňovat či souhlasit...?

Zpochybňovat můžeme možná onen počet pěti vládnoucích a všemohoucích "rodin" a můžeme si myslet, že jich bude asi o něco více, ale jinak SUVERENIŤÁK jednoznačně SOUHLASÍ. Je to všechno jenom a právě proto, že u nás vládne

POLITICKÝ PARAZITIZMUS.

A TO JE PRÁVĚ TO, CO NESMÍME DÁL PŘIPOUŠTĚT!

Problémů je plno a pramení z toho, že se umožňuje našim ministrům i nižším správním institucím léta hospodařit bez kontroly.

Údaje získané ze zákulisí říkají, že se přihrávaly a přihrávají odpovědnými osobami ve vysokých funkcích předražené zakázky nikoliv zadarmo. A že peníze navíc sloužily např. k financování politických stran (viz. Kalousek a KDU, Topolánek a ODS aj.). Tady jsme u velké slabiny té stávající „DEMOKRACIE“ v ČR.

Vládnoucí strany jsou napojeny na byznys, který živí strany a strany zase živí ze státního soukromý byznys.

Obojí, jak pijavice, vysávají státní pokladnu. A to se do značného rozsahu děje i na regionálních úrovních.

Krokem ke změně by měla být diskuse nad profesionalizací státní správy.

Tedy, aby řídící – manažerské funkce vykonávali profesionálové v dané oblasti, nikoliv političtí dosazenci! Pak by se nestávalo, že chemik Kalousek řídí státní finance, ale řídil by je lidem odpovědný (nikoliv straně) ekonomický odborník kdykoliv odvolatelný, pokud by své poslání ve prospěch lidí neplnil dobře! Pro politiky je přeci stále místo v Parlamentu. Ten může tyto profesionály vybírat i schvalovat v rámci zákonných norem. Ve světě tento koncept úspěšně funguje a přináší efekt. Vylučuje parazitování politických stran na státní kase. Ostatně jednou z prvotních příčin světové krize bylo právě korupční propojení bussinesu a vlády v USA. V plném rozsahu se to projevuje i u nás.

Ve vládě musí být jednoznačně odborníci a ne kariéristé.

Politici je mohou v parlamentu hodnotit pokud dělají kopance, ale ne se motat ve vládě. Tam se hraje o prosperitě země a národa, nikoliv o politické kariéře..!

Stále je třeba vycházet ze základní skutečnosti:

POLITIKA NENÍ NIČÍM JINÝM, NEŽ ÚMĚNÍM ŘÍDIT STÁT VE PROSPĚCH A V ZÁJMU VĚTŠINY JEHO OBČANŮ.

Jakékoliv jiné tendence a snahy skrývané pod pojem POLITIKA nejsou ničím jiným, než POLITIKAŘENÍM v zájmu lobbystických menšin. A TO JE PRO NÁROD NEPŘIJATELNÉ!

Jste také toho názoru ?

Grafická úprava a dodatek: Jaroslav Horák