Občané našeho města - budete průběžně informováni... Modří ptáci padají z oblohy

08.02.2011 17:42

 Modří ptáci padají z oblohy

Se stranou občanských demokratů to jde v poslední době z kopce a pozice ztrácí na všech frontách. Po prohrané krvavé bitvě se stranou Věci veřejné, potažmo s její nejvýraznější tváří, Vítem Bártou, o obsazení postu policejního prezidenta, tedy vlastně o moc na ministerstvu vnitra, se nyní do zraněného modrého ptáka pustila i TOP 09. Bitva o vnitro ukázala výrazné slabiny Petra Nečase jako premiéra, který by teď jistě potřeboval nějaký čas, aby se z utržených ran vzpamatoval. Čas na zotavenou mu ale aspirant na nejsilnější pravicovou stranu, TOP 09, dopřát nehodlá.



Její úder přišel z ministerstva financí, kterému nyní kraluje místopředseda této koaliční strany, Miroslav Kalousek. Terčem se tentokrát stal, jak jinak než kvůli podezřelé zakázce, ministr obrany Alexandr Vondra. Právě na ministerstvu obrany Kalousek prakticky s politikou začínal a od devadesátých let se pohyboval on, nebo jeho známí poblíž téměř každé významnější zakázky. Kalousek proto také možná Vondrovi neodpustil personální změny, které po obsazení ministerského křesla na obraně realizoval a kterými se mu obratně podařilo odstřihnout většinu bývalého vedení.

Množící se útoky VV a TOP 09 na ODS (či spíš odhalování údajně korupčních kauz spjatých s touto stranou) především ale nahrávají vynořujícím se spekulacím, že pokud vyhraje souboj o post předsedy ČSSD Michal Hašek, který má prý nadstandardně dobré vztahy s Bártou, svrhnou VV vládu a za podpory sociálních demokratů ustaví koalici s TOP 09. Vlk by se tak nažral a koza zůstala celá. Hašek by se mohl chlubit, že svrhl pravicovou vládu, VV by nikdo »nefušoval« do vnitra a TOP 09 by se stala vůdčí pravicovou silou v zemi, přičemž Kalousek by se mohl stát premiérem. Asociální reformy by si pak v klidu dál pokračovaly. Půda pro tento krok je připravena vskutku hezky.

ODS nyní navíc může přijít i o svou dlouhodobou baštu – Prahu. Ústavní soud má totiž v blízké době rozhodnout, zda se zde budou opakovat volby, a již nyní se spekuluje, že by k tomu skutečně mohlo dojít. ODS se po minulých volbách podařilo hlavní město horko těžko udržet jen díky podpoře sociálních demokratů, v případě opakovaných voleb by ale nejspíš kvůli rostoucímu znechucení voličů tato koalice znovu šanci nedostala. Otázkou je, zda si pražští občané, z nichž mnozí budou pravděpodobně opět prosazovat TOP 09, polepší. Každopádně by ale tato strana ziskem Prahy výrazně nakročila k postavení nejsilnější pravicové strany v ČR. TOP 09 má v souboji o tuto pozici navíc ještě jednu nespornou výhodu, na rozdíl od ODS jí totiž nechybí výrazné tváře, které si dokážou (někdy z dost nepochopitelných důvodů) získat voliče.

Jistou dobu se sice Nečas jevil jako neohrožený vítěz, ale po souboji s Bártou je to pro něj stále těžší. Jediný, v kom má ODS ještě nějaké zastání a kdo se nyní pokouší více či méně úspěšně řešit její problémy, je její čestný předseda, nyní prezident, Václav Klaus. Otázkou je, jak dlouho to vydrží.

  Nutno dodat, že největší porážky se ale ODS dočkala již loni v říjnu, a to přímo od občanů, když po volbách ztratila do té doby neohrozitelnou většinu v Senátu.  

29. 1. 2011Tomáš CINKA